Ulu Camii şehir merkezinde bulunmaktadır.Camii’ye ait inşa kitabesi olmadığı için tarihlendirme konusunda çeşitli görüşler bulunmaktadır.Ancak bugün Camii’nin minberi üzerinde bulunan kitabelerden hareketle Selçuklu sultanı I.Mesut döneminde inşa edildiğini öğrenmekteyiz.
Ayrıca kitabelerden yapının mimarınında Zeynel Hac Hoca Nuştekinel-Cemali olduğu görülmektedir.
Şehir merkezinde bulunan bu tarihi şah eser ziyaretçilerini heybeti ile karşılamaktadır. Camii’nin çevresi yeşillik alan ve park olup cepheleri aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibidir.
MİNARE
Ulu Camii’nin bugün mevcut olan minaresi yapının orijinal minaresi olmayıp 1925 yılında sonradan ilave edilmiştir.
Evliya Çelebi minare hakkında camii den ayrı olduğu aktarırken bu minareden sonra 1118/1706-1707 yılında yapılan başka bir minarenin varlığını da müzede bulunan kitabeden öğrenmekteyiz.
MUVAKKİTHÂNE
Mana olarak, muvakkitlerin yani vakti tespit edenlerin namaz vaktini ve saati tespit ettikleri, küçük çapta astronomi çalışmaları yaptıkları mekandır.
Mekan 2006 yılı restorasyon çalışmaları çerçevesinde yıkılmış olup bugün imam odası olarak kullanılmaktadır.
BEZİRHÂNE
Camii’nin kuzeybatı köşesinde bitişik biçimdedir.Konyalı,eskiden burada Cami‘nin zeytinyağlarının, yakacak bezirlerinin saklandığı için bezirhane dendiğini aktarmakta ve ayrıca buraya bir mumya konulmasıyla beraber mumyalık da denilmeye başlanıldığını aktarmaktadır.
ŞADIRVAN
Ortaköylü Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılan şadırvan günümüzde mevcut olmayıp sadece fotoğraflardan görünmektedir. Kitabeden öğrendiğimiz üzere Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılan şadırvan H.1318-1319-M.1900-1901-1902 tarihlidir.
ULU CAMİİ MİHRABI
2013 yılına kadar alçı mihrap mevcutken alçı mihrabın çatlamasıyla kaldırılmış ve Camii’nin orijinal mihrabı görünmüştür. Günümüzde sonradan eklenen mihrap ise 2016 yılında yapılmıştır.
ULU CAMİİ MİNBERİ
Minber üzerindeki kitaben anlaşıldığı üzere Sultan I.Mesud döneminde yapılmıştır. Minberi yapan usta Zeynü‘l-Hac Hoca Nuştekin’dir. Minber Abanoz ağacından kündekari tekniği ile yapılmıştır.
VAAZ KÜRSÜSÜ-MÜEZZİN MAHFİLİ-İÇ MEKAN
Selçuk Şah eseri Aksaray Ulu Camii’nin Vaaz Kürsüsü, Müezzin yeri ve İç Mekan genel görünümü
SONUÇ
Sizlerle beraber Aksaray paylaşım çalışmamız kapsamında Selçuk şah eseri Ulu Camii’nin dış ve iç mekanda bulunan yapılarını incelemeye çalıştık.Çalışma kapsamında kaynak belirtilen fotoğraflar dışımda hepsi kendi çekimimdir.
Comments