AKSARAY EVLERİ / ZEKAİ ERDAL
Zekai Erdal tarafından kaleme alınan bu kitapta tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Aksaray ve ilçelerinin tarihi evlerinin konut mimarisi incelenmiş, Osmanlı ve özellikle Türk Sivil Mimarisi içindeki yeri saptanmıştır. Kitabın en özel yanı da çalışmamın resimler ile daha zengin hale getirilmesidir.
YAZAR: ZEKAİ ERDAL
SAYFA SAYISI:473
TARİHİ AKSARAY EVLERİ /TÜLAY KARADAYI YENİCE
Bu kitap, İç Anadolu Bölgesi’nin taş sivil mimarlık örneklerinden olan tarihi Aksaray evlerini incelemektedir. Tarihi Aksaray evleri, konumsal özellikleri, cephe düzeni ve karakteristik yapısıyla, hem İç ve Orta Anadolu Bölgesinin hem de Anadolu’daki diğer taş sivil mimarlık örneklerinden farklılaştırmakta ve kendi özgün karakterini oluşturmaktadır. Kitap içeriğinde çok daha detaylı bilgilerini bulabileceğiniz bu evler, aynı zamanda sizleri bir dönemin yaşayışı, kültürü, mimarlık bilgisi ve yapım sistemleri hakkında bilgi sunmaktadır.
YAZAR: TÜLAY KARADAYI YENİCE
SAYFA SAYISI: 144
AKSARAY KENTİ KLASİK EĞİTİM KURUMLARI (XVIII.-XIX. YÜZYILLAR ARASI)
Aksaray adına önemli çalışmalardan olan bu kitap beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Aksaray'ın isminin menşei, fiziksel konumu ve kısa tarihçesi, ikinci bölümde, Aksaray'daki mektepler üzerinde durularak kısaca faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiş ve Kentte, 32 adet mektebin varlığı tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde Aksaray'daki darülkurralar hakkında kısaca bilgiler verilmiş ve şehirde iki adet darülkurranın hizmet verdiği tespit edilmiştir. Dördüncü bölümde, Aksaray'daki medreseler hakkında bilgiler verilmiş ve Aksaray'da 10 adet medresenin faal olduğu tespit edilmiştir. Beşinci bölümde, şehirdeki camilerde yürütülen klasik eğitim faaliyetleri anlatılmış, dersiamlık ve hadis şeyhliği üzerinde durulmuş ve Kentte, üç adet dersiamı olan cami, iki adet de hadis şeyhi olan cami tespit edilmiştir.7
YAZAR: EŞREF TEMEL
SAYFA SAYISI: 130
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AKSARAY’DA FUTBOL
Kitap 1946 yılından Günümüze kadar Aksaray’da futbolun tarihsel gelişimini ve şehirde kurulan spor kulüplerini anlatan arşivlik bir çalışmadır.
YAZAR: ANONİM
SAYFA SAYISI: 77
AKSARAY EFSANELERİ
Aksaray’da derlenilen 150 efsane metni sunulduğu kitap Bir milletin kültüründen önemli izler taşıyan efsanelerin unutulmalarını engelleyerek onları gelecek nesillere ulaştırabilmek adına oldukça önemli bir çalışmadır. Konusu ve kapsamı açısından Aksaray’a adına yazılan nadir örneklerden biridir.
YAZAR: TUĞBA AYDOĞAN
SAYFA SAYISI: 244
SELÇULU’DAN OSMANLI’YA AKSARAY OKULU
Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynayan düşünceleri anlatan kitap okul kavramını ekol anlamı çevresinde oluşmaktadır. Daha iyi anlaşılması için kitabın arka bölümündeki anlatımı aynen aktarıyorum;
Yunus Emre, Hacı Bektaş dergâhında alıç ile buğdayı değişirken, Taptuk Emre dergâhına düz meşeleri getirip eğri meşelerin buraya yakışmayacağını belirterek çağın İslam ahlakı ile biçimlenmiş doğal değerlerini ifade etmiştir. Cemaleddin Aksarayî, evden medreseye gidip gelirken at üzerinde dahi talebelerini eğitmeyi ihmal etmemiştir. Somuncu Baba, başka bir yerde yaktığı odunun hamura temas etmeyen sıcaklığı ile somunlarını pişirip, Hacı Bayram Veli'yi bizzat beraberce yaptıkları mübarek yerlerin ziyaret yolculuklarında eğitmiştir. Zenbilli Ali Efendi, fetva için gelenlere en hızlı ve en tarafsız şekilde fetvalarını ulaştırmak için penceresinden uzattığı zenbili kullanmıştır. Pîrî Mehmed Paşa, Çaldıran savaşı başlarken idari olarak vezirlerin gerisinde olmasına rağmen, Yavuz gibi bir padişah huzurunda savaş taktiği ile ilgili görüşlerini hiç çekinmeden söylemiştir.
YAZAR: RAMAZAN ATA
SAYFA SAYISI: 216
NÜZHETÜ’L EBRÂR EL-MUTTALİ’Lİ ESRARİ’L-ĞAFFÂR
Şehrimizin yetiştirdiği önemli âlim ve mutasavvıflardan biri olan Hasan Rızâî'nin çok sayıda eseri bulunmaktadır. Onun “Nüzhetü‟l-Ebrâr el-Muttali‟ li Esrari‟l-Ğaffâr” adlı bu kitabı ise Aksaray için oldukça önemli bir eserdir. Hasan Rızâî bu eserini özellikle Aksaray'a duyduğu derin sevgi ve vefa duygusundan dolayı kaleme almıştır. Rızâî eserinde Aksaray'ın âlim ve velilerini anlatırken aynı zamanda Aksaray'ın siyasi, coğrafi, dini, sosyal ve kültürel durumu ile ilgili de bilgiler vermektedir. 17. yüzyılda yazılan bu eser ilimizin tarihi açısından oldukça önemli bir belgedir. Hasan Rızâî, eserinde Aksaray'da bulunan pek çok âlim ve veli'den bahsederken özellikle Somuncu Baba'ya da değinmektedir.
YAZAR: HASAN RIZÂÎ
ÇEVİRİ: YRD. DOÇ. DR. HASAN UÇAR/YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEN
SAYFA SAYISI: 154
NİĞDE, AKSARAY VE NEVŞEHİR TARİHİ ÜZERİNE
Kitapta Aksaray’ın ilçe olduğunu dönemdeki durumu hakkında bilgileri aktarmaktadır. Kitap genel manada Niğde’yi anlatmaktadır ve bir bölümünde Aksaray iline değinilmektedir.
YAZAR: MUSA ŞAŞMAZ
SAYFA SAYISI: 324
SALNAMELERLE AKSARAY
Kitapta 1868-1914 yılları arasında yayınlanan Konya Vilayet Salnameleri ile Türkiye Cumhuriyeti Salnameleri ve diğer salnamelerdeki verileri kullanarak Aksaray’ın belli bir dönemine ışık tutulmaya çalışılan arşivlik bir çalışmadır.
YAZAR: MUSTAFA BAY
SAYFA SAYISI: 384
BEZM U REZM
Anadolu Türk tarihinin önemli kaynaklarından biri olan, eğlence ve savaş manasına gelen Bezm u Rezm, Aziz b. Erdeşir-i Esterabadi tarafından Sivas hükümdarı meşhur şair ve alim Kadı Burahaneddin Ahmed adına 800(1397-8) yılında Farsça yazılmıştır. Bu eser Kadı Burahaneddin Ahmed'e (1344 - 1398) ait özel bir tarih olmakla birlikte, miladın 14. yüzyılın son yarısında Anadolu'da meydana gelen siyasi ve askeri olaylar hakkında çok önemli bilgiler verdiği gibi, o devirdeki Anadolu'nun tarihi hatırası, medeni tarihi ve etnolojisi hakkında da bir yığın malzeme ihtiva etmektedir. Esterabadi'nin Kadı Burhaneddin şerefine yazdığı bu kitap o devir için mükemmel bir birincil kaynaktır.
YAZAR: ESTERABADİ
ÇEVİRİ: PROF. DR. MÜRSEL ÖZTÜRK
SAYFA SAYISI: 508
BÜYÜK DÜNYA SEYAHATNAMESİ
14. Yüzyıl gezginlerinden İbn Battuta (1304-1368) Fas'ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Bu şehirden çıktığı ve 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta Osmanlı Beyliği olmak üzere o dönemin belli başlı beylikleri), Deşt-i Kıpçak, bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs'ü gezen İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki durumlarını başarıyla yansıtır.Yazarı tarafından Tuhfetü'n-Nuzzar fi Garabi'l-Emsar ve Acaibi'l-Esfar diye adlandırılmıştır.
YAZAR: İBN BATUTA
ÇEVİRİ: YENİ ŞAFAK
SAYFA SAYISI: 512
AKSARAY ULU CÂMİ
ZEKAİ ERDAL & M. FIRAT GÜL & ORHAN ÖZDİL tarafından kaleme alınan bu eser Selçuklu eseri Ulu Camii’nin tarihsel gelişimini, kitabelerini ve vakfiyelerini detaylı bir şekilde ele alarak Osmanlı’dan günümüze kadar arşivsel nitelikte fotoğraflarla birlikte zengin bir içerik sunulmaktadır.
YAZAR: ZEKAİ ERDAL & M. FIRAT GÜL & ORHAN ÖZDİL
SAYFA SAYISI: 288
AKSARAY'DA MEFTUN BULUNAN ZATLARIN KABRİ ŞERİFLERİ VE TÜRBELERİ
Merhum Şahin Başer tarafından kaleme alınan bu eser Aksaray'da meftun bulunan zatların kabri şerifleri ve türbelerini anlatmaktadır.
YAZAR: ŞAHİN BAŞER
SAYFA SAYISI: 97
AKSARAY VE CEMALEDDİN-İ AKSARAYI SEMPOZYUMU 22-23-24 EKİM 1993
Kitap 22-23-24 EKİM 1993 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumun tam metin kitabıdır. İçerisinde Şeyh Cemaleddin Aksaray-î’nin hayatı, çalışmaları ve eserlerinin anlatıldığı bunun yanında o dönemde gerçekleştirilen arkeolojik kazılardan da bahseden makaleler bulunmaktadır.
YAYINA HAZIRLAYAN: RUHİ ÖZKAN
SAYFA SAYISI: 191
SOMUNCU BABA VE KÜLTÜR ÇEVRESİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU BİLDİRİ KİTABI AKSARAY 2011
Aksaray Somuncu Baba ve kültür çevresi konusuna dayanarak hazırlanmış bir sempozyum bildirileri kitabıdır. İçerisinde Somuncu Baba, Yusuf Hakiki Baba ve Aksaray ile ilgili makaleler bulunmaktadır.
YAYINA HAZIRLAYAN: ALİ ÇAVUŞOĞLU
SAYFA SAYISI: 431
BİR YAŞAMIN ÖYKÜSÜ
1953-1954 yıllarında Aksaray’da Kaymakamlık yapmış Sadık Artukmaç tarafından 1995 yılında yayınlanan ve anılardan oluşan “Bir Yaşamın Öyküsü” adlı kitabın içerisinde Sadık Artukmaç’ın Aksaray anılarını anlattığı bölümde bulunmaktadır. Biyografik bir eser olan bu kitap Sadık Artukmaç’ın görev yaptığı yerleri anlatması ile de şehir tarihçiliği konusunda da önemli bir kaynak durumuna geçmektedir.
YAZAR: SADIK ARTUKMAÇ
SAYFA SAYISI: 205
Comments