SANCI BABA
Sancı Baba kabri şerifleri Şeyh Hamit Mahallesi’nde Feriştah Hatun Camii’nin yanındaki yoldan içeri girildiği zaman yukarı tarafa giden yoldan devam edildiğinde yol kenarında medfun bulunmaktadır.
Zâta neden Sancı Baba dendiği hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Tahminimizce bu zatın yanına,ağrısı olanlar,loğusa kadınlar ve bebekler gelip bu zattan himmet isteyip Allah-u Teala’dan şifa bekliyor idi ki böyle bir isimle anılmıştır.
İ.Hakkı Konyalı Feriştah Hatun Camii civarında Abdullah oğlu Balaban’a ait bir mezar tespit etmiştir.Bu mezarın konum itibariyle bu zâta ait olabileceğini tahmin etmekteyiz.
Abdullah oğlu Balaban İ.Hakkı Konyalı’nın okuduğu kitabeye göre H.750 yılında vefat etmiştir.
Burda şunu hatırlatmak gerek Taşpazar Mahallesi’nde bulunan Sancılı Baba Türbesi ile bu zat karıştırılmamalıdır.İsim itibariyle benzerlik olsada farklı kişilerdir.
Sancı Baba’nın hayatı hakkında günümüzde detaylı bir bilgi birikimine ulaşamadık. Allah Mekanını Cennet, Makamını Âli Eylesin…
KARA ŞEYH
Kabri şerifleri Küçükbölcek Mahallesi’nde, Kesik Minare Camii’nin sol tarafındaki ilk yoldan içeri girilince ileride sağ tarafta yol kenarında medfun bulunmaktadır.
Kesin olmamakla beraber biz burada yatan zâtın, bulunduğu mahalle itibari ile değerlendirip ve sonra İ.Hakkı Konyalı’nın ‘’Kitabeli mezar taşı yoktur. ’’ ifadesi ve burada bulunan mezarında kitabeli mezar taşının olması sonucu Kara Şeyh’e ait olabileceğini düşünüyoruz.
İ.Hakkı Konyalı Kara Şeyh Türbesi’nin Kadıoğulları’ndan Kör Ziya ve Ali Çapan Molla’nın evinin bahçesinde olduğunu yazmıştır. Lakin bu evi tespit edemedik ve bu evin günümüze ulaşamadığını düşünmekteyiz.
Aksaray’da Gülpınar Kasabası’nda da Kara Abdal Türbesi vardır.Ancak burada iki türbe hakkında şunu belirtmek gerekir ki Merkezde bulunan türbenin kesin olarak zâta ait olduğu bilinmezken Gülpınar Kasabası’nda bulunan türbenin Kara Abdal’a ait olduğu kesin kabul görmüştür.
Kara Şeyh’in hayatı hakkında herhangi bir bilgi birikimine ulaşamadık. Ayrıca burada kitabeli bir mezar taşının mevcut olmayışı, zât hakkında kesin bilgileri tespit etmemizi engellemektedir.
Allah Mekanını Cennet, Makamını Âli Eylesin…
TEMRİYE BABA
Taşpazar Mahallesi’nde Pir Ali Sultan Türbesi’ne varmadan karşımız yoldan sola dönünce 50-60m ileride iki apartman arasında kabri şerifleri medfun bulunmaktadır.
Temriye Baba halk arasında fazla bilinmeyen bir zâttır. Zât’ın hayatı hakkında fazla bir bilgi de mevcut değildir.Bu iki durumun en temel sebebi ise günümüzde Aksaray ilinde bulunan türbeleri anlatan kaynaklarda isminin geçmemesidir.
Türbeyi bir gezimiz sırasında tesadüfen keşfettik.Bu zamana kadar tespit edilememesi ve kaynaklarda isminin geçmemesi hususu şahsımca büyük merak uyandırmaktadır.
Bugün kaynaklarda Aksaray lise binasının güneyinde yok olan bir Temre Baba türbesinde bahsedilmektedir.Bu yok olan türbe ile bu incelediğimiz Temriye Baba Türbesi farklıdır.
Zâta neden Temriye Baba dendiği hakkında kesin bilgi olmamakla beraber Temriye kelimesiyle hareketle bu zat temriye hastalarını dua ederek iyileştirmiş olabilir ve bu nedenle Temriye Baba denmiş olabilir. Tabi ki de doğrusunu Allah(c.c) bilir.
Allah Mekanını Cennet, Makamını Âli Eylesin…
SONUÇ
“Fazla Tanınmayan Türbeler” konumuz kapsamında bugün sizlerle beraber kaynaklarda kısıtlı bilgilerin olduğu hatta hiç bilginin de olmadığı türbeler üzerinde durmaya çalıştık.
Bugün incelediğimiz türbelere değinen kaynaklara bakacak olursak;
Sancı Baba➡️ Aksaray'da Kabir Ziyareti (Medfun Ecdad'a Meftun Ahfad)/Ahmet Kuşsan, Mustafa Fırat Gül
Kara Şeyh➡️Abideleri ve Kitabeleri ile Niğde Aksaray Tarihi Cilt-2/İ.Hakkı Konyalı
Temriye Baba➡️Yok
Son olarak bu paylaşım çalışmamız kapsamında sizlere tanıtmaya çalıştığım bu üç türbeyi ziyaret etmenizi ve bu zatlara bir Fatiha okumanızı temenni ediyorum.
Comments